به مشام رسیدن بوهای خوب مانند بوی غذای مورد علاقه تان یا بوی عطر محبوبتان حال هوایتان را عوض کند و به احساس شادابی و تازگی بدهد و یا حتی شما را به سفری در طول زمان ببرد، در حالی که بوها ی بد و ناخوشایند مانند بوی زباله به سرعت به شما هشدار می دهد و شما را از آن منطقه دور می کند. اما گاهی فرد دچار مشکل بویایی می شود!

تغییر در حس بویایی می تواند نشان از بروز مشکلی باشد.کاهش یا از دست دادن حس بویایی می تواند دلایل مختلفی داشته باشد.بعضی اوقات فرد بویی را حس می کند که اصلا وجود ندارد در صورتی افراد دیگر درهمان محیط حس مشابه ای نسبت به آن بوحس ندارند و یا گاهی بویی را که قبلا دوست داشتند دیگر برایشان جذاب نیست.

 

کاهش حس بویایی چقدر می تواندخطرناک باشد؟

افرادی هستند که دچار افت حس بویایی می شوند و یا این که به طور کامل حس بویایی خود را از دست می دهند ولی اگر این مشکل به دلیل سرماخوردگی ایجاد شده نباشد، توصیه می شود که به یک پزشک متخصص مراجعه کنید. مشکلات بویایی با اختلالات متعددی در ارتباط است و در بیشتر مواقع در همان ابتدای بیماری خود را نشان می دهد.

 

دلایلی که می توانند موجب اختلال و کاهش حس بویایی شوند:

فشار خون بالا :

بالا رفتن فشار خون می تواند دلایل  متعددی داشته باشد به خصوص مصرف بیش از حد نمک .طبق مطالعات انجام شده توسط متخصصان، بیشتر مردم نمی دانند که ۹۰ درصد حس چشایی را بویایی تشکیل می دهد.از همین رو وقتی نمی توانند مزه غذا را به درستی بفهمند برای مزه دار کردن غذا به آن نمک اضافه می کنند.در واقعیت این افراد حس بویایی خود را از دست داده اند.

 

آلزایمر:

محققان دانشگاه فلوریدا  طبق آزمایشی با استفاده از کره بادام زمینی، حس بویایی داوطلبان را  با یکدیگر مقایسه کردند.آن ها حس بویایی قسمت راست و چپ بینی افراد را بررسی کردند و متوجه شدند افرادی که قادر به بو کردن از سمت چپ بینی خود نیستند احتمالا در مرحله اولیه بیماری آلزایمر قرار دارند. کاهش حس بویایی یکی از علایم اولیه بیماری آلزایمر است.این بیماری مغزی قبل از این که بروز کند و قابل تشخیص باشد،  در مرحله ی اول روی حس بویایی  فرد تاثیر می گذارد.

مطلب مرتبط  آیا درمان چاقی از طریق جراحی ماندگار است؟

 

 پارکینسون:

برای تشخیص درست بوها ، عملکرد بینی و مغز باید با هم هماهنگ باشد. درقسمت بالای بینی نورون های بویایی وجود دارد. هنگامی که بویی به مشام شما می رسد این نورون ها شروع به پیام رسانی به مغز می کنند . پس اگر قادر به استشمام بوی نان تازه، غذای سوخته،دود حاصل از سوخت بنزین خودروها نیستید، هشداری استکه در مغز مشکلی پیش آمده؛ این علائم می تواند نشانه ای از بروز پارکینسون باشد.

 

دیابت و چاقی مفرط :

اگر طعم و بوی غذای خود را متوجه نمی شوید، امکان دارد باعث شود تا دیرتر احساس سیری کنید.قطعا پر خوری دلیل اصلی چاقی مفرط است که این امر تهدیدی جدی برای ابتلا به بیماری دیابت نوع ۲ است.

 

چه وقت باید نگران باشید؟

هر چند این موارد بسیار نگران کننده است ولی در صورت کاهش حس بویایی نسبت به گذشته،نیازی به نگرانی نیست. بلکه همه افراد به مرور زمان با بالا رفتن سن حس بویایی شان اندکیکاهش پیدا می کند.اما در صورت جدی بودن مشکل بهتر است سریعاً تشخیص داده شود.اگر شما نیز دچار تغییر در حس بویایی تان شده اید سه ماه به خودتان فرصت بدهید.اگر مشکل برطرف نشد به یک متخصص مراجعه کنید تا علت آن مشخص شود.


میهن پزشک پشتیبان سلامت شما


طبق تخصص دکتر مورد نظر را پیدا کنید
لیست تخصص های پزشکی

سوال دارید؟ از پزشکان رایگان بپرسید
پرسش و پاسخ با پزشکان

لیست پزشکان شهر خود را مشاهده کنید
دکترتو پیدا کن و نوبت بگیر