انتخاب شهر:
پرسش و پاسخ پزشکی

همه چیز در مورد استرس و افسردگی



برترین پزشکان ایران در میهن پزشک

  »   مقالات پزشکی   »   همه چیز در مورد استرس و افسردگی
همه چیز در مورد استرس و افسردگی

استرس و اضطراب از زمان های دور با انسان بوده است و در حال حاضر نیز می تواند به خوبی در بسیاری از افراد مشاهده شود. استرس مداوم و مزمن یک مشکل خطرناک است که حتما باید به آن توجه ویژه ای شود. استرس مزمن و مداوم باعث مشکلات دیگری مانند افسردگی، مشکلات خلق و خو و ... می شود.

در زندگی مدرن نام استرس، اضطراب، افسردگی و ... زیاد به گوش ما می رسد. این مشکلات بخش مهمی از زندگی افراد را به خود اختصاص می دهد و در پی آن ها مشکلات متعددی برای آن ها به وجود می آید. استرس یک واکنش طبیعی است که بدن در موقعیت های مختلف از خود نشان نمی دهد و نمی توان آن را بد تلقی کرد. اما در برخی از موارد این استرس بیش از حد می شود و فرد نمی تواند با وجود استرس زیاد، فعالیت های طبیعی خود را انجام دهد. این افراد دچار استرس و اضطراب مزمن شده اند که باید حتما به آن توجه شود. همچنین افرادی که برای مدت طولانی غمگین هستند و یا همیشه بی حوصله و خسته هستند، افرادی هستند که ممکن است با بیماری افسردگی روبرو شده باشند.

برخی از افراد گمان می کنند که داشتن استرس مداوم و افسردگی، یک بیماری مانند تمام بیماری های ساده دیگر است و با مدت زمان کوتاهی توجه، برطرف می شود. اما بیماری افسردگی با روح، رفتار و افکار آدمی در ارتباط است به همین سبب نمی توان به سرعت آن را درمان کرد و برای درمان آن باید زمان زیادی را صرف کرد تا فرد به حالت عادی خود برگردد و از زندگی لذت ببرد.

افسردگی در کودکان و راههای مقابله به آن - خبرآنلاین

نشانه های استرس مزمن و افسردگی

مشکلاتی مانند استرس مزمن و افسردگی نشانه های مخصوص به خود را دارند که افراد با مشاهده ی آن ها باید به روانپزشک خوب مراجعه کنند تا به سرعت مشکل آن ها برطرف شود. درمان بیماری های روحی و روانی هرچه سریع تر انجام شود، نتیجه ی بهتری در بر خواهد داشت.

در ابتدا نشانه هایی از استرس را برای شما بازگو می کنیم. مهم ترین آن ها شامل موارد زیر می شود.

  • پر خوری بیش از حد و یا کاهش اشتها به صورت ناگهانی از علائم و نشانه های مهم استرس می باشد.
  • ایجاد اختلالات خواب و بی خوابی های شبانه از دیگر نشانه های استرس شدید می باشد.
  • کاهش میل جنسی در افرادی که با این مشکل مواجه هستند به میزان چشمگیری کاهش می یابد.
  • با وجود این مشکل افراد نمی توانند به خوبی تصمیم گیری کنند و در واقع تمرکز ذهنی لازم را نخواهند داشت.
  • ایجاد درد ها و خستگی ها مزمن از دیگر نشانه های استرس و اضطراب در افراد می باشد.

اما افسردگی نیز نشانه ها و علائم مخصوص به خود را دارد که مهم ترین و اصلی ترین آن ها شامل موارد زیر می شود. افراد با مراجعه به روانپزشک می توانند به راحتی در همان ابتدای بیماری، آن را کنترل کنند و سریع تر درمان را انجام دهند.

  • بی علاقگی به انجام کار هایی که قبلا آن ها را دوست داشتیم.
  • داشتن حس پوچی، نا امیدی و غم
  •  داشتن استرس و اضطراب بیش از حد
  • وجود اختلال در خواب و بی خوابی های شبانه
  • داشتن عذاب وجدان برای هر کار کوچکی که در گذشته صورت گرفته است.
  • اضافه وزن و یا کاهش وزن به صورت ناگهانی
  • پرخوری و کاهش اشتها به صورت ناگهانی و به میزان شدید
  • زود رنج شدن و سریع عصبانی شدن
  • نداشتن انرژی و بی حوصلگی مداوم
  • داشتن درد جسمی بدون دلیل و بدون مشکل
  • نداشتن قدرت تصمیم گیری و کاهش تمرکز
  • فکر کردن به اموری مانند خودکشی

افسردگی : برای تشخیص و درمان افسردگی از کجا باید شروع کنیم؟

دلایل افسرده شدن افراد چیست؟

برخی از افراد گمان می کنند که تنها افراد با شرایط بد زندگی دچار افسردگی و استرس شدید می شوند. اما این تصور غلط است زیرا این بیماری هیچ ربطی به شرایط زندگی افراد ندارد و هرکس با هر سطحی از زندگی ممکن است با این مشکل روبرو شود. اما عواملی وجود دارد که می تواند روی دچار شدن افراد به این افسردگی تاثیر گذارد. از مهم ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد.

ژنتیک

بیماری افسردگی می تواند به صورت ارثی به افراد برسد. به طور مثال افرادی که دو قلو هستند، با دچار شدن یکی از آن ها، دیگری نیز احساس استرس و افسردگی خواهد داشت.

تغییرات شیمیایی در مغز

در مغز مواد خاصی وجود دارد که می تواند روی روحیه و خلق و خو افراد تاثیرگذار باشد. اگر این مواد تغییر یابند و تعادل آن ها به هم بخورد، فرد ممکن است با بیماری افسردگی مواجه شود.

عوامل محیطی

عوامل محیطی روی بیماری افسردگی بسیار تاثیرگذار می باشد. افرادی که در معرض مشکلاتی مانند فقر، تبعیض، خشونت ، بی محبتی و ... هستند، بیشتر دچار این بیماری می شوند.

شخصیت افراد

شخصیت افراد نیز می تواند یکی از دلایل ایجاد افسردگی به شمار رود. اعتماد به نفس پایین می تواند باعث این بیماری شود. زیرا این افراد نمی توانند استرس خود را کنترل کنند و با مشکلات به راحتی مبارزه کنند و سریع احساس شکست و افسردگی می کنند.

درمان افسردگی با بهترین نسخه طب سنتی و اسلامی

درمان افسردگی

یکی از موارد مهم و خوشحال کننده در مورد بیماری افسردگی و استرس شدید، قابل درمان بودن این مشکلات  می باشد. افراد با هر جنسیتی که باشند و در هر سنی که به این مشکلات دچار شده باشند،می توانند درمان شوند و به زندگی عادی خود برگردند. روش های مختلف درمانی وجود دارد که کلینیک مغز و اعصاب و روان با توجه به وضعیت بهترین روش را انتخاب می کند. از مهم ترین روش های درمانی افسردگی می توان به موارد زیر اشاره کرد.

درمان افسردگی با دارو

یکی از دلایل به وجود آمدن افسردگی، از بین رفتن تعادل بین مواد شیمیایی مغز می باشد. برای درمان این افسردگی باید از دارو های شیمیایی و ضد افسردگی کمک گرفت. دارو های افسردگی به هیچ عنوان تحریک کننده، خواب آور و یا اعتیاد آور نیستند. این تصور غلطی است که بیان مردم وجود دارد و باعث می شود که افراد از خوردن این دارو ها سرباز بزنند و بیماری آن ها شدید تر شود.

افرادی که از دارو های ضد افسردگی استفاده  می کنند، می توانند تاثیرات اولیه آن را بعد از دو هفته روی خود مشاهده کنند. تاثیرات کامل این دارو ها بعد از دو تا سه ماه به خوبی قابل مشاهده است. اگر افسردگی فرد شدید باشد روانپزشک دارو های شدید تری به بیمار خواهد داد تا درمان به خوبی انجام شود.

بعد از درمان افسردگی به صورت خفیف یا شدید، بهتر است بیمار دارو های تجویز شده توسط پزشک را تا حدود 6 ماه مصرف کند تا بیماری افسردگی دوباره به سراغ او نیاید. زیرا در این بیماری احتمال برگشت بسیار بالاست و افراد باید به شدت مراقب خود باشند.

درمان افسردگی با روش های غیر دارویی

برای درمان افسردگی می توان از روش های غیر دارویی دیگر نیز استفاده کرد. روانپزشک ابتدا به روش های دارویی روی می آورد اما اگر بیمار به این دارو ها واکنشی نشان نداد و وضعیت او بهتر نشد، روانپزشک باید به روش های غیر دارویی مانند تحریک الکتریکی و مغناطیسی مغز استفاده کند. برای این روش ها می توان از دستگاه آرتی ام اس استفاده کرد. این دستگاه می تواند بدون عوارض، بیماری افسردگی را درمان کند. در ادامه با این روش آشنا خواهید شد.

چگونه بر افسردگی و ناامیدی غلبه کنیم؟

اختلالات دو قطبی

یکی از بیماری های روانی، اختلالات دو قطبی نام دارد. این بیماری بیشتر برای افرادی به وجود می آیند که چند دوره افسردگی داشته اند. افرادی که با این مشکل مواجه هستند، نشانه های زیادی از تغییرات شدید رفتاری دارند. این بیماری دارای دو نوع می باشد که در نوع یک فرد یک دوره شیدایی خواهد داشت اما در نوع دوم، دوره شیدایی بسیار خفیف است به همین سبب به آن نیمه شیدایی می گویند.

از مهم ترین نشانه های اختلالات دو قطبی می توان به حواسپرتی زیاد، مشکلات در خواب، شادی بیش از حد، پر حرفی زیاد، توجه زیاد به امور لذت بخش، خود بزرگ بینی، انرژی بسیار زیاد و ... اشاره کرد. این نشانه ها از اصلی ترین نشانه های این بیماری به شمار می رود. این بیماری بیشتر در خانم ها دیده شده است و در اواخر دوره ی نوجوانی تا ابتدای دوره ی بزرگسالی می توان این بیماری را مشاهده کرد.

این مشکل روانی را می توان چه در صورت خفیف بودن و یا شدید بودن درمان کرد. اگر بیماری فرد شدید باشد، به زمان بیشتری نیاز است تا فرد بتواند مورد درمان قرار بگیرد اما افرادی که این مشکل در آن ها به صورت خفیف وجود دارد و در همان ابتدای بیماری، متوجه آن شده اند، روند درمان بیماری برای آن ها سرعت بیشتری دارد.  برای درمان این بیماری باید از روان درمانی و دارو درمانی در کنار یکدیگر استفاده کرد تا بهترین نتیجه را بتوان از آن ها گرفت.

روش دارو درمانی: در این روش از دارو هایی استفاده می شود که خلق و خوی افراد ثابت نگه داشته شود و در واقع یک رفتار در آن ها تثبیت شود. این دارو ها ممکن است برای چندین سال برای بیمار تجویز شود تا نتیجه ی دلخواه را بگذارد.

روش روان درمانی: روان درمانی از دیگر روش های درمانی است که باید در کنار دارو درمانی استفاده شود. آموزش دادن به خانواده و بیمار، درمان بین فردی، رفتار درمانی و ... از مهم ترین اقدامات روان درمانی روی این بیماران می باشد که می تواند تاثیر زیادی روی روند درمان بیماری بگذارد.

چگونه افسردگی خود را درمان کنیم؟ - مرکز فوق تخصصی مغز و اعصاب نورون

دستگاه آرتی ام اس چیست؟

در برخی از موارد مشاهده می شود که درمان های دارویی روی افرادی که با مشکل افسردگی روبرو هستند، تاثیر گذار نمی باشد. در این زمان روانپزشک به روش های دیگری مانند روش درمان افسردگی با rTMS روی می آورد. دستگاه آرتی ام اس، دستگاهی است که با ایجاد یک پالس مغناطیسی، منطقه ی خاصی از مغز را مورد درمان قرار می دهد. این پالس ها می توانند به خوبی جریان الکتریکی خیلی کوچکی را تولید کنند و به مراکز مغز برخورد کرده و آن ها را تحریک کنند. این جریان و تحریک باعث می شود که مسیر های عصبی مغز دوباره فعال شوند و بتوانند کار خود را به خوبی انجام دهند.

از این دستگاه می توان برای تمام افراد استفاده کرد. در علم روانپزشکی، پزشک ابتدا به درمان های دارویی می پردازد و در صورت عدم اثر گذاری آن ها، استفاده از این دستگاه توصیه می شود.

افسردگی بیماری است که علایم هشدار دهنده آن را باید جدی بگیریم! افسردگی

درمان افسردگی با rTMS

همانطور که بیان کردیم یکی از روش های درمان افسردگی استفاده از دستگاه آرتی ام اس است. این روش درمانی جدید است و در عین حال توانسته است با توجه به مزایایی که دارد جایگاه ویژه ای بین روانپزشکان و بیماران برای خود اختصاص دهد. از مهم ترین مزایای این روش برای درمان افسردگی می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • سرعت تاثیرگذاری این روش بسیار بالاست و افراد می توانند به راحتی نتیجه ی درمان را حتی در همان 2 تا 3 هفته ی درمان مشاهده و احساس کنند. این اثرات به صورت اثرات اولیه شناخته می شود.
  • اثرات بلند مدت این درمان طی 4 الی 8 هفته به خوبی قابل مشاهده است. افرادی که بیماری شدید تر و حاد تری دارند، می توانند طی این مدت اثرات بلند مدت این درمان را مشاهده کنند.
  • این روش درمانی عوارض جانبی بسیار کمی دارد و برای برخی از افراد هیچگونه عوارضی ندارد و بیماران می توانند با خیال راحت از این روش استفاده کنند.
  • این روش درمانی کاملا ایمن است و بیمار بدون هیچ نگرانی می تواند تحت این درمان قرار بگیرد.
  • در این روش در جلسات ابتدایی شاید بیمار ناراحتی کوچکی را احساس کند اما با پیشرفت درمان و جلسات بعدی، بیمار هیچ مشکلی نخواهد داشت و بدون استرس می تواند مورد درمان قرار بگیرد. نداشتن درد در زمان درمان، از مهم ترین مزایای این روش به شمار می رود.

اگر دچار افسردگی هستید این مطلب را بخوانید

سردرد های میگرنی چیست؟

سردرد های میگرنی، از تغییرات فیزیولوژیکی که در مغز به وجود می آید، ناشی می شود. این سردرد ها شدید و به صورت ضربان دار می باشند. با توجه به تحقیقات انجام شده، خانم ها بسیار بیشتر از آقایان دچار سردرد های میگرنی می شونداین نسبت به حدود سه به یک می رسد. در بین افراد جامعه نیز حدود 25 درصد از مردم دچار این مشکل هستند.

سردرد های میگرنی به شکل ضربان دار می باشند و در صورت داشتن فعالیت بدنی، این درد بیشتر می شود. این درد می تواند به صورت یک طرفه و یا در برخی از موارد دو طرفه نیز باشد. افرادی که این با این مشکل مواجه هستند، نسبت به نور بسیار حساس می باشند و با علائمی مثل تهوع، اسهال، خستگی، حساسیت به صدا و ... روبرو هستند.

زمانی که سردرد های میگرنی برای افراد شروع می شود ممکن است حدود 4 ساعت با فرد همراه باشد. این زمان به شدت سردرد ها وابسته است. برای برخی از افراد نیز ممکن است این سردرد ها تا چندین روز ادامه دار باشد.

این علائم از افسردگی را باور نکنید

بیماری های همراه با سردرد میگرنی

افرادی که سردرد های میگرنی را تجربه می کنند، ممکن است در کنار آن بیماری های دیگری را نیز داشته باشند. البته نمی توان بیان کرد که این بیماری ها یکدیگر را به وجود می آورند، اما می توان بیان کردیم که این بیماری ها در ارتباط با یکدیگر هستند. مهم ترین بیماری های همراه با سردرد های میگرنی به صورت زیر می باشد.

بیماری های قلبی

افرادی که با سردرد های میگرنی روبرو هستند، به احتمال زیاد بیشتر از افراد دیگر دچار بیماری ها و حمله های قلبی می شوند. مردان در این مورد بیشتر در خطر هستند.

تشنج

افرادی که دچار سردرد های میگرنی می باشند، بیشتر از افراد دیگر دچار تشنج و صرع می شوند. این دو بیماری از لحاظ ژنتیکی رابطه ی مستقیمی با یکدیگر دارند.

استرس و افسردگی

افرادی که از استرس های مزمن رنج می برند، بیشتر دچار سردرد های میگرنی می شوند. علاوه بر آن افرادی که سردرد های میگرنی دارند و یا مدام در حال استرس و اضطراب هستند، بیشتر دچار افسردگی می شوند.

افسردگی پاییزی؛ تشدید فشار بیشتر با شیوع کرونا - ایرنا

درمان سردرد های میگرنی

زمانی که از درمان سردرد های میگرنی سخن به میان می آید، منظور جلوگیری از حمله های شدید درد و کاهش دادن درد های شدید سر می باشد. دارو های مسکن مانند بروفن، استامینوفن و ... از درد های شدید در ناحیه ی سر جلوگیری می کند. اما برخی از افراد سردرد های میگرنی بسیار شدید دارند که با این دارو ها ، آرام نمی شود. این افراد باید به پزشک مراجعه کرده و دارو های قوی تری را استفاده کنند.  دارو های ضد افسردگی می توانند تا حدودی سردرد های میگرنی را نیز کاهش دهند.

علاوه بر درمان، می توان روی پیشگیری این سردرد ها هم کار کرد. عوامل بسیاری باعث این سردرد های شدید می شود. استرس زیاد، عصبانی شدن، خواب ناکافی، کم آب خوردن و ... از عوامل به وجود آمدن سردرد های میگرنی می باشد که می توان با دور کردن این عوامل از خود، این سردرد ها را نیز کاهش داد. دارو هایی مانند دارو های ضد تشنج، دارو های ضد افسردگی، دارو های بتا بلاکر ها و .... از بهترین دارو های پیشگیری از این سردرد ها به شمار می رود.

توهمات شنوایی چیست؟

توهمات شنوایی از اختلالاتی است که ممکن است برای برخی از افراد به وجود آید. در این اختلال، فرد صداهایی را احساس می کند و که در حقیقت خبری از آن ها نیست. این اختلال ممکن است به دلایل مختلفی برای افراد به وجود آید. مهم ترین این عوامل شامل بیماری هایی مانند صرع، افسردگی شدید، مصرف زیاد الکل، آلزایمر و ... می باشند. این توهمات شنوایی را باید با مراجعه به پزشک درمان کرد.

زمانی که شما به پزشک مراجعه می کنید، او با تست های مختلفی معاینه ی شما را انجام می دهد. تست های شنوایی سنجی، الکتروانسفالوگرافی و ... از مهم ترین روش های تشخیص این مشکل در افراد می باشد.

اگر پزشک بخواهد به درمان توهم شنوایی بپردازد، حتما باید دلیل ایجاد آن را بداند. زیرا تنها می توان با توجه به دلیل به وجود آمدن توهم شنوایی آن را درمان کرد. به طور مثال در برخی از موارد تنها با رفع مشکلات شنیداری، این توهمات نیز پایان می یابند. به همین سبب حتما باید دلیل ایجاد این مشکل را تشخیص داد و پس از آن اقدام به درمان کرد.

افسردگی در بیماران سرطان ریه بسیار شایع است - خبرگزاری مهر | اخبار ایران و  جهان | Mehr News Agency

مهم ترین دلایل به وجود آمدن توهمات شنوایی

بیشتر افراد داشتن توهمات شنوایی را یک بیماری روانی تلقی می کنند. این گفته تا حدودی  درست است اما دلایل دیگر نیز می تواند باعث به وجود آمدن این توهمات شود. مهم ترین و اصلی ترین این دلایل به صورت زیر می باشد.

مصرف زیاد الکل

افرادی که بیش از حد الکل مصرف می کنند، ممکن است به توهمات بینایی و شنوایی دچار شوند. این افراد چیز هایی را می بینند و می شنوند که در حقیقت وجود ندارد و این توهمات تصورات ذهن آن ها می باشد. این اثرات تنها در زمان نوشیدن الکل وجود ندارد و ممکن است تا مدت ها با آن ها باشد.

بیماری صرع

یکی از بیماری هایی که با مغز انسان در ارتباط است، بیماری صرع می باشد. این بیماری با تشنج همراه است و ممکن است به برخی از قسمت های مغز آسیب برساند. اگر این تشنج به قسمت شنوایی فرد آسیب بزند، ممکن است فرد دچار توهم شنوایی شود.

استرس شدید

یکی دیگر دلایل ایجاد توهم شنوایی می تواند، استرس و اضطراب شدید باشد. استرس زیاد باعث می شود که فرد صداهای مختلفی را بشنود که در واقع وجود ندارد. استرس و اضطراب می تواند مشکلات زیادی را برای افراد به وجود آورد.

افسردگی

از دیگر دلایل به وجود آمدن توهم شنوایی در افراد می توان به بیماری افسردگی اشاره کرد. افرادی که افسردگی دارند از لحاظ روحی حال مساعدی ندارند و مدام در یک اتاق تنها سپری می کنند و علاقه به هیچ کاری نشان نمی دهند. در بسیاری از این افراد توهم شنوایی دیده شده است. آن ها صداها و اصواتی را می شنوند که اطرافیان آن ها نمی توانند آن ها را بشنوند.

میگرن

داشتن بیماری میگرن و سردرد های شدید میگرنی، می تواند باعث توهمات شنوایی و بینایی شود. البته این افراد بیشتر دچار توهم شنوایی می شوند. در زمان سردرد های میگرنی، این افراد اصواتی را می شنوند که وجود ندارند.