جراحی بینی های آسیب دیده اشاره به عمل جراحی اولیه و یا ثانویه بینی دارد که پروسه آن به منظور ایجاد تغییراتی در شکل، ساختار و یا عملکرد بینی انجام می شود. یکی از مشکلات عدیده ای که پس از جراحی بینی برای برخی از بیماران اتفاق می افتد نارضایتی آنان از نتیجه جراحی است. سؤال ها و نگرانی هایی توام با ترس از جراحی دوباره در چهره این دسته از بیماران که بر اساس عادات دیرینه خود در اینترنت و دنیای مجازی به دنبال پاسخ هایشان در خصوص جراحی بینی های آسیب دیده می گردند نمایان می شود. اما این تمامی ماجرا نیست. صحبت های طولانی مدت در رابطه با جراحی بینی های آسیب دیده که به هر دلیلی دچار نقص یا تغییری در ظاهر افراد شده از گپ و گفت های دخترانه گرفته تا مراجعه شمار بسیاری از آنان به یک جراح متخصص پلاستیک و زیبایی همه و همه انگیزه ای برای ما در نوشتن این مقاله شد. ما در این مطلب خود تمامی سعی خود را بر آن داریم تا صفر تا صد این نوع جراحی بینی را در اختیار شما خوانندگان عزیز که به هر دلیلی قادر به دریافت پاسخ های قانع کننده برای سؤالات خود دراینباره نبودید قرار دهیم.
عمل جراحی بینی آسیب دیده پس از یکسال توسط دکتر هاشم شمشادی
همانطور که می دانیم جراحی بینی یکی از پرطرفدارترین جراحی های پنج گانه در دنیا است که بیشتر از سایر عمل ها بر روی متقاضیان صورت می گیرد. اگرچه در طول درمان جراح پلاستیک وضعیت بینی را از جهات مختلف بررسی و نسبت به اصلاح آن اقدام می کند و به این صورت ظاهر زیبا و مورد دلخواهی را برای بینی بیمار به وجود می آورد اما در گاهی مواقع عدم رضایت بیمار از نتیجه جراحی را فراهم می آورد.
در چه مواقعی جراحی بینی های آسیب دیده توصیه می شود؟
بعد از جراحی در اتاق عمل
علت های فراوانی وجود دارند که هر یک از آن ها گواه انجام جراحی بینی های آسیب دیده است. پر واضح است که هر اندازه عیوب ظاهری پیش و پس از حادثه و یا عمل جراحی بیشتر باشد در میزان موفقیت آن دخیل می باشد. به عنوان مثال ممکن است ناصافی های بسیار مختصری بر روی ظاهر بینی مشاهده گردد یا اینکه نوک بینی بسیار نازک و یا غضروف های دو طرف آن ناهماهنگی قابل ملموسی را ایجاد کرده و این امر عدم رضایت بیمار از نتیجه جراحی را به همراه داشته باشد. یکی از عمده ترین دلایل انجام چنین جراحی که به عمل ترمیم بینی نیز شهرت دارد بالا رفتن میزان آسیب دیدگی نسج نرم ناشی از جراحی قبلی است. اینکه هر گونه جراحی پلاستیکی یا رینوپلاستی زمینه را برای آسیب دیدن نسج نرم روی بینی که از عضلات نرم، پوست، فاسیا و چربی تشکیل می شود فراهم می آورد واقعیتی انکار ناپذیر است. از طرفی دیگر نباید این موضوع مهم را نادیده گرفت گاهی اوقات و در عمل جراحی اول این قسمت از بینی قادر به تحمل آسیب های ناشی از عمل بینی بوده و میزان التهابات، تورم و یا جتی اسکار آن بسیار پایین است. اما چنانچه و به هر دلیلی بنا به تشخیص پزشک متخصص، جراحی بینی های آسیب دیده برای فرد بیمار و برای بار دوم در نظر گرفته شود انجام فرایند عمل در یک بستر آسیب دیده و به مراتب متورم موجبات به حداقل رساندن نتایج ایده آل برای فرد را به همراه دارد.
بدون شک یکی از ارگان های بدن که در معرض دید قرار دارد صورت و در رأس آن بینی است. لذا اگر اشکالات ظاهری در آن وجود داشته باشد برای هر کسی نمایان و به وضوح قابل رؤیت است. به طبع در چنین مواقعی که اشکالات ساختمانی بینی کاملاً برجسته است جراحی رینوپلاستی می تواند یک روش درمانی مؤثر بی خطر و آزمون شده در طول درمان های متعدد برای رفع چنین مشکلاتی باشد. اما زمانی که نتایج عمل نتواند باعث بهبود توازن میان بینی و سایر ارگانهای صورت شود و به دنبال آن اعتماد به نفس در بیمار باز نگردد نیاز است تا عمل جراحی بینی های آسیب دیده برای اصلاح اشکالات برطرف نشده مورد استفاده واقع گردد.
اهمیت انتخاب جراحی بینی های آسیب دیده
لحظه بعد از عمل با چسب
این روزها یکی از چالش برانگیزترین جراحی هایی که در حوزه زیبایی صورت می پذیرد جراحی بینی های آسیب دیده یا همان ترمیم بینی است که عمدتاً انجام آن به دلایل گوناگونی صورت می پذیرد. اگرچه بینی یکی از اعضای صورت با ظاهر برجسته ای است اما دارای ساختار بسیار پیچیده ای است که جراحی آن به ویژه از نوع جراحی بینی های آسیب دیده نیازمند تبحر و دانش بالای جراح است. از این رو بیمارانی که به دنبال انجام چنین جراحی هستند به دلیل برخورداری از حساسیت بسیار بالای این عمل بایستی حتماً یک جراح و متخصص حرفه و باتجربه را برای انجام کار انتخاب کنند. همان گونه که در مطالب فوق نیز به آن اشاره شد جراحی بینی های آسیب دیده که با عنوان ترمیم بینی های آسیب دیده نیز شناخته می شود برای مواردی به کار گرفته می شود که بیمار برای بار دوم یا چندمین بار اقدام به جراحی بینی می نماید و یا در اثر حادثه فرم و کارکرد بینی تغییر کرده و زیبایی خود را نیز از دست داده است. باید گفت این نوع جراحی به مراتب بسیار حساس تر از عمل یا عمل های قبلی بوده و نیازمند ظرافت های بسیاری است.
همچنین در جراحی بینی های آسیب دیده بنا به تشخیص جراح متخصص استفاده از غضروف به منظور جایگذاری غضروف های آسیب دیده ضرورت می یابد. همچنین جای بخیه که از روند عمل پیشین برجای مانده است مسئله بسیار مهمی است که ممکن است در هنگام انجام جراحی بینی های آسیب دیده روند درمان و نتایج آن را تحتالشعاع قرار دهد. از دیگر دلایلی که می توان برای انجام چنین عمل جراحی نام برد تغییر شکل تیغه بینی است که ممکن است در روند عمل اولیه دچار انحراف شده باشد. بنابراین در حین انجام جراحی ترمیمی نسبت به اصلاح عملکرد و ظاهر آن اقدام می شود. همچنین انسداد بینی به سبب افتادگی غضروف نوک بینی که در حین جراحی اولیه به وجود آمده از دیگر دلایل بارزی است که زمینه را برای انجام جراحی ترمیم بینی فراهم می آورد.
جراحی بینی های آسیب دیده چگونه انجام می شود؟
در حالت کلی جراحی بینی های آسیب دیده زمانی انجام می شود نتایج مطلوبی از عمل جراحی قبلی عاید فرد بیمار نشده باشد و یا بیمار در اثر حادثه یا تصادف فرم و زیبایی بینی خود را از دست داده باشد. نیاز به گفتن است که روند ترمیم و بهبودی در جراحی قبلی ممکن است بالغ بر 6 ماه به طور بینجامد و چنانچه بیمار بخواهد نسبت به جراحی دوم یا همان عمل ترمیم بینی اقدام کند بایستی به مدت یک سال پس از جراحی قبلی صبر نماید. زیرا اشکالات نهایی در ساختار، ظاهر و فرم بینی پس از یکسال مشخص می گردد. اگرچه جراحی اولیه بینی به مراتب بهترین زمان برای رسیدگی و حل و فصل تمامی مسائل مربوط به بینی است و ایجاد تغییر در عملکرد و زیبایی آن بسیار آسان تر است با تمامی این اوصاف استفاده صحیح و هوشمندانه از متدهای پیشرفته در جراحی رینوپلاستی و نیز مهارت، تجربه و تخصص فرد جراح می تواند شرایط مساعدی را برای یک جراحی ترمیمی موفقیت آمیز به وجود آورد.
قریب به اکثریت جراحانی که اقدام به جراحی بینی های آسیب دیده برای بار دوم می نمایند تماماً در جراحی پلاستیک بینی تخصص و مهارت دارند. در واقع می توانند تکنیک های پیشرفته کاربردی در خصوص عمل پیچیده ترمیم بینی به کار گرفته و به تمامی نگرانی های فرد بیمار خود به خود رسیدگی کنند. اگرچه منصفانه ترین راه کار انتظارات و اهداف خود را از عمل ثانویه واقع بینانه کرده و پزشک این را به ما پیش از انجام جراحی یادآوری کند. جراح متخصص در حین عمل بسیار هوشمندانه پیش می رود و همواره تلاش می کند تا با استفاده از تکنیک های پیشرفته و به روز در جراحی بینی های آسیب دیده، بینی معیوب را بازطراحی کند. چگونگی انجام این عمل حتماً با تغییر شکل دادن استخوان یا همان غضروف بینی همراه است تا ساختار آن بازسازی شده و بتوان شکل و ظاهر جدید و بهتری به بینی بخشید. بد نیست بدانید که دوره نقاهت جراحی بینی های آسیب دیده کمتر از دوره بهبود جراحی اولیه بینی است و معمولاً همانند آن بینی فرد بیمار دچار کبودی و تورم می گردد. اما جای هیچگونه نگرانی برای فرد بیمار نیست. چرا که این میزان کبودی و تورم پس از گذشت یکی الی دو هفته فروکش و از بین خواهد رفت.
مشکلات متداولی که نیاز به جراحی بینی های آسیب دیده دارند
لحظه بعد از عمل با چسب
بسیاری از افرادی که نسبت به جراحی بینی های آسیب دیده اقدام می کنند از بروز برخی مشکلات پس از عمل جراحی خود گله مند هستند. گاهی اوقات چنین عمل حساس و پیچیده ای توسط یک جراح با تجربه و کار بلد صورت نگرفته است که همیشه به بیماران پیشنهاد می شود برای انجام عمل جراحی بینی حتما به جراحان متخصص این کار مراجعه کنند. به همین دلیل احتمال اینکه مشکلات بینی فرد بیمار پس از انجام عمل برطرف نشده و یا مشکلات عدیده دیگری نیز به وجود آید بسیار زیاد است. از جمله مشکلات رایجی که نیاز به جراحی بینی های آسیب دیده را آشکار می سازند عبارت اند از:
- مسدود شدن راه های هوایی بینی
- افتادگی استخوان بینی یا غضروف آن
- افراطی زیبایی بینی و یا بیش از حد مصنوعی شدن ظاهر آن
- افتادگی دریچه داخلی و خارجی بینی
- نامتقارن شدن دو طرف بینی
- افزایش بیش از حد ارتفاع خلفی بینی و یا برعکس
- شکل یافتن ناقص بینی
- کوچک شدن بیش از اندازه بینی
- بزرگ شدن بیش از اندازه بینی
- باریک شدن بیش از اندازه نوک بینی
- به وجود آمدن بافت ضخیم اسکار به صورت داخلی یا خارجی
- پیدایش برخی مشکلات تنفسی در فرد بیمار
گاهی اوقات مشکلاتی که جراحی بینی های آسیب دیده را ضروری می سازند بسیار ساده و جزئی بوده و به آسانی می توان آن ها را حل و فصل کرد. اما چنانچه پس از جراحی اولیه بینی، مشکل و یا اختلال عمده ای در بینی از قبیل مشکلات تنفسی در فرد ایجاد گردد در این شرایط ترمیم بینی های آسیب دیده مهارت و تخصص بیشتری نسبت به جراحی اولیه را از جراح متخصص میطلبد. چراکه بینی به عنوان یکی از ارگان های اصلی صورت، آناتومی و ساختار طبیعی و اولیه خود را از دست داده است. پیش از انجام جراحی اولیه بینی این بخش دارای بافت های ساده ای است که پس از جراحی از بین رفته و جای خود را به بافت های اسکار می دهند. از این رو در حین انجام جراحی بینی های آسیب دیده ایجاد تغییرات در موقعیت غضروف بینی و استخوان به جای مانده از جراحی اولیه با دشواری و حساسیت خاصی همراه است.
چنانچه جراحی بینی های آسیب دیده به درستی و همراه با تجربه و تخصص جراح برنامه ریزی گردد دیگر نیاز به عمل های بعدی نخواهد بود. در واقع چنین جراحی بایستی با صبر و حوصله پزشک و بیمار همراه باشد تا نتیجه مطلوب حاصل گشته و نیاز به عمل های سوم و چهارم نباشد.
آشنایی با شیوه جراحی بینی های آسیب دیده
لحظه بعد عمل نیمرخ
شیوه عمل جراحی بینی های آسیب دیده در افراد مختلف متفاوت است. به عنوان مثال ممکن است مشکلاتی که در ناحیه میانی یا نوک بینی ایجاد می شود در فردی یک سوم افراد دیگر باشد. در حقیقت شیوه جراحی بینی های آسیب دیده با هدف مشکلات بینی هر فرد و به طور منحصر به فرد برای وی انجام می گردد. در حالت کلی شیوه این جراحی که به جراحی ثانویه بینی نیز شهرت دارد با بیهوشی عمومی فرد بیمار و همچنین تزریق آرامبخش و بیحسی موضعی ناحیه مذکور همراه است. اگرچه ممکن است این جراحی کمی طولانی تر از جراحی اولیه بینی باشد و گاهی اوقات این مدت زمان به چیزی بیشتر از 4 ساعت به طول می انجامد اما عوارض ناشی از آن به مراتب بسیار کمتر از جراحی اولیه در بیمار ظهور می کند.
با آنکه هدف از جراحی بینی های آسیب دیده بازیابی ساختار بینی و عملکرد آن است بنابراین جراح متخصص با در نظر گرفتن امر تا تمامی زوایای بینی را با پیوند غضروف جدید و یا از بین بردن آن متقارن سازد. در صورت نیاز و بنا به تشخیص جراح، از گوش یا یکی از دنده های فرد بیمار غضروف اضافی گرده می شود. اما استفاده از این راهکار در تمامی مواقع ضروری نیست. زیرا اگر در عمل اولیه غضروف کافی از بینی بیمار برداشته نشده باشد در جراحی ثانویه آسان تر می توان این مشکل را رفع و اصلاح کرد. زیرا در این شرایط با وجود غضروف اضافی بینی، جراحی می توان را بردارد. اما در حال عموم نیاز است تا در حین انجام جراحی بینی های آسیب دیده و برای آزاد ساختن مجرای عبور هوا غضروف بینی اضافه گردد.
همچنین در حین عمل ترمیم بینی های آسیب دیده جراح برش های مورد نیاز را در داخل بینی، زیر و یا بین سوراخ های آن ایجاد می کند. ایجاد برش در داخل بینی به رینوپلاستی بسته و برش بین سوراخ های بینی به رینوپلاستی باز شهرت دارد. شواهد و تحقیقات به عمل آمده در حوزه جراحی رینوپلاستی حاکی از آن است که رینوپلاستی باز میزان تهاجم بیشتری در مقایسه با رینوپلاستی بسته دارد. چرا که در این نوع عمل ترمیمی برش های وسیع تری در بینی ایجاد می گردد و به طریق ساختار نگهدارنده این بخش از یکدیگر جدا و مجدداً پیوند می خورند. بنابراین به بافت بینی آسیب بیشتری وارد می گردد. ناگفته نماند چنانچه جای بخیه ناشی از عمل قبلی باقی مانده باشد ترمیم بینی های آسیب دیده به روش باز ایمن تر است.
عوارض جراحی بینی های آسیب دیده
اگرچه خطرات و عوارض جراحی بینی های آسیب دیده در صورت تهاجمی بودن بسیار نادر است اما نمی توان بروز آن ها را در فرد بیمار نادیده گرفت. همواره این بحث توام با یک سری نگرانی هایی در خصوص اینکه آیا با افزایش آمار درخواست برای این نوع جراحی ثانویه، استانداردهای لازم برای چگونگی انجام آن هم به همان میزان رشد و افزایش می یابد؟ در نظر داشته باشید که پارامترهای گوناگونی از جمله افزایش میزان درخواست متقاضیان برای جراحی رینوپلاستی موجب گشته تا این عمل با تکنیک ها و متدهای پیشرفته جراحی که هر یک از آن ها شعارهایی مبنی بر اصولی تر، آسان تر و منطقی تر بودن عمل های زیبایی دارند همراه باشد. ناگفته نماند که امروزه با پیشرفت علم و دانش بشری متدهایی در صنعت جراحی زیبایی ظهور پیدا کرده اند که با صرف هزینه های بسیار پایین، تخصص و تبحر جراح متخصص در این زمینه و نیز استفاده از متریال های باکیفیت حین جراحی صورت می پذیرد.
با تمامی این اوصاف پس از انجام جراحی بینی های آسیب دیده به مثابه سایر عمل های جراحی احتمال بروز بعضی از عوارض و خطرات وجود دارد که نمی توان آن را انکار و یا نادیده گرفت. از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- از دست دادن حس بویایی در فرد بیمار
- ورم طولانی مدت
- پاره شدن مویرگ ها
- به وجود آمدن جای زخم قابل توجه در ناحیه مذکور
- از بین رفتن پوست ناحیه مذکور
- و بسیاری مشکلات زیبایی دیگر
هزینه جراحی بینی های آسیب دیده چقدر است؟
6 ماه پس از عمل جراحی بینی ترمیمی
عوامل مختلفی در معین نمودن هزینه جراحی بینی های آسیب دیده تأثیرگذار هستند. همانطور که گفته شد این عمل یکی از پیچیده ترین شیوه های جراحی زیبایی است که نیاز است در حین انجام آن تمامی انتظارات و خواسته های فرد بیمار در جهت تغییر ظاهر بینی خود در نظر گرفته شود. همین باید در نظر داشت که بسیار عوامل و نیز موقعیت فرد بیمار می توانند موجبات بروز عوارض و طولانی تر نمودن پروسه نقاهت پس از جراحی را فراهم آورند. این رو موفقیت هرچه تمام تر آن در گرو مهارت، تخصص و تجربه جراح است. بدیهی است که هزینه های مربوط به چنین عمل جراحی بالاتر می رود. به علاوه آنکه هزینه های مربوط به بی حسی و تحت نظر قرار دادن فرد بیمار برای مدت طولانی هزینه نهایی را افزایش می دهند.
مراقبت های بعد از جراحی بینی های آسیب دیده
برای اینکه بیمار دوران پس از جراحی بینی های آسیب دیده به شیوه موفقیت آمیز طی کند نیاز است تا تمامی مراقبت های پس از عمل را جدی بگیرد.
- برای بهبود و فروکش کردن کبودی صورت تا 24 ساعت بعد از عمل از کمپرسور یخ استفاده کند
- همچنین نیاز است تا 48 ساعت پس از عمل جراحی، از مایعات زیاد و غذاهای نرم استفاده شود. اینگونه به عضلات صورت فشار وارد نمی آید
- در روزهای اول از حرف زدن زیاد، خندیدن و باز و بسته کردن دهان خودداری شود
- از فین کردن و تخلیه بینی در چند روز اول جدا خودداری شود
- در هنگام عطسه کردن حتیالامکان دهان خود را باز تا به عضلات بینی فشار وارد نشود
- تا دو ماه اول از بلند کردن اجسام سنگین جدا خودداری شود
- تا دو ماه پس از عمل جراحی شنا کردن و حمام آفتاب گرفتن ممنوع است
نکاتی که از جراحی بینی های آسیب دیده باید در نظر داشت
- در بازسازی بینی های آسیب دیده، در بعضی از موارد از بافت استخوانی بیمار ( تیغه ایلیوم لگن)، استفاده میشود
- کمپرس آب سرد بعد از عمل بخاطر فیکس شدن نشد خون های زیر پوست، در اثر یخ فیکس ترشده و باعث دیر برطرف شدن کبودی ها می انجامد
- بعد از 7-5 روز که پانسمان اول برداشته شدند،کمپرس ملایم حوله گرم در محل، باعث رفع سریعتر کبودی ها می شوند
- معمولا جراحی با سداسیون وریدی که ماکزیمم 2 ساعت طول میکشه انجام میشه، سعی میشه با بیهوشی جنرال که عوارض بسیاری در این نوع بیهوشی ها ایجاد میشوند، جلوگیری نمود