
در مقدمه بهتر است که ابتدا در مورد مقوله ای که خیلی در باب آن از روانپزشک و یا رواندرمانگر و یا سکس تراپیست یعنی اعتیاد به دوستی بین دختر و پسر یا به اصطلاح جنس مخالف و روابط جنسی سوال می شود، توضیحات کلی داد. دکتر فرزانه روانپزشک و سکس تراپ بیان می کند که در مورد سوال کلی که یا نه، باید توضیحاتی را در ابتدا مطرح کرد تا از سوء تفاهم و یا تعمیم داشتن اشتباه مسایل مرتبط با روابط جنسی و یا دوستی با جنس مخالف به یکدیگر هشدار و با پیش آگهی داد . همانطور که در مقاله های دید علمی مشخص شده، مفهوم اعتیاد دیگر مثل قبل فقط به عنوان اعتیاد به مواد مخدر شناخته نمیشود.
در گذشته وقتی که گفته میشد که فردی "اعتیاد" دارد و یا اینکه معتاد است، اولین فکری که به فکر اکثر افراد میآمد، این بود که اعتیاد به مواد مخدر وجود دارد اما باتوجه به اینکه با گذر زمان سایر رفتارهای اعتیادگونه هم تشخیص داده شده است، میتوان انواع مختلفی از رفتارهای اعتیاد گونه را یاد کرد. به طور مثال اینکه افرادی که اعتیاد به عاشق بودن دارند. این افراد اعتیاد و وابستگی دارند به این که همیشه و هر زمان عاشق یک فرد باشند یا افرادی که اعتیاد و وابستگی به مواردی مثل اعتیاد به غذا خوردن، اعتیاد به کار، خریدهای اعتیادگونه، اعتیاد به بازیهای کامپیوتری، اعتیاد به پول، قدرت و اعتیاد به رابطه جنسی میباشد.
دکتر ندا فرزانه متخصص روانپزشک و سکس تراپیست بیان می کند که در این مقاله سعی دارد که توضیحات دقیقتر و تکمیلی را در زمینه اعتیاد جنسی و بالاخص زمینه درمانهایی که می تواند برای آن مطرح باشد، برای خوانندگان محترم سایت مطالبی را بیان نماید.
بسیاری از موارد اعتیاد به عشق یا عاشق بودن میتواند همزمان با اعتیاد به رابطه جنسی نیز همزمان باشد اما الزاماً اینکه اعتیاد به رابطه عاشقانه و اعتیاد به رابطه جنسی باید باهم باشند وجود ندارد و هر کدام از اینها بیماریهای جداگانهای هستند که نیاز به رویکردهای درمانی متفاوت خاص خود را دارند.
در مورد اعتیاد به رابطه جنسی هر روز مقاله ها و مطالب جدیدی منتشر میشود. در جدیدترین مقالاتی که توسط انجمن روانپزشکی آمریکا مطرح شده است، بیان شده است که در اعتیاد به رابطه جنسی فرد اشتغال ذهنی فراوان با رابطه جنسی و تمام مسائل مرتبط با سکس دارد. این موارد شامل اشتغال ذهنی دائمی با فانتزی و تصورات جنسی، دیدن فیلم پورن، خودارضایی، اینکه چگونه رابطه جنسی خود را بهتر کند و موارد مرتبط با این وجود دارد. به نحوی که میتوان گفت که داشتن رابطه جنسی دائمی، محور زندگی فرد معتاد به رابطه جنسی را متأسفانه تشکیل داده است.
آیا واژه علمی به عنوان اعتیاد به عاشق شدن و یا رابطه جنسی وجود دارد؟
در این موارد متأسفانه با وجود اینکه فرد معتاد به رابطه جنسی، عواقب این رابطه را نیز میپردازد مثل مشکلات مالی، مسائلی در جهت آبرو، این که همسر یا فرزندان و دیگران بعد از متوجه شدن این مسئله ترک کنند یا صرف زمانهای بسیاری طولانی برای داشتن رابطهی جنسی و فراهم کردن شرایط اما با این وجود فرد ناتوان است از اینکه این مسئله را کنترل کند.
در بسیاری از موارد فرد بعد پایان رابطه جنسی،احساس ناامیدی دارد و وقتیکه به روانپزشک و یا درمانگر مراجعه میکند، اذعان دارد که نمیتواند این مسئله رابطهی جنسی را کنترل کند و همیشه اشتغال ذهنی با این مسئله دارد و در انتها ممکن است که احساس شرمندگی نیز داشته باشد.
ولع Cravingبه داشتن رابطه جنسی و سکس چیست؟
مسئله بسیار مهم دیگری که تعجب برانگیز نیز است که در اعتیاد جنسی الزاماً فرد میل جنسی بسیار بالا یا به اصطلاح سیری ناپذیر یا به اصطلاح هایپر سکشوالیتی (Hyper sexuality) ندارد. متأسفانه تصور غلطی که در عوام وجود دارد این است که فردی که معتاد به رابطهی جنسی است پس حتماً باید میل جنسی بسیار بالایی داشته باشد تا مرتبا در تصور و فانتزی رابطهی جنسی نقش پررنگ داشته باشد، اما با کمال تعجب دانشمندان متوجه شدهاند که هرکسی که اعتیاد جنسی دارد الزاماً نباید میل جنسی بالا داشته باشد تا رفتارهای اعتیادگونه جنسی داشته باشد.
بنابراین فردی که میل جنسی بالا دارد، امکان دارد که اصلاً درگیر رفتارهای اعتیاد گونه جنسی نشود. حال سوالی که مطرح است این است که برای اینکه تشخیص علمی در مورد فرد با اعتیاد به رابطه جنسی بدهیم، پس چه چیز باید حتماً وجود داشته باشد؟
یکی از مشکلاتی که در زمینه تشخیص، شناسایی و در نتیجه درمان فرد معتاد به سکس یا رابطه جنسی وجود دارد، این است که در حقیقت مرز مشخصی درمورد اینکه چه نوع رابطه جنسی نرمال است وجود ندارد. البته اینکه رفتارهای آسیب زای رابطه جنسی به خود یا دیگران اگر وجود داشته باشد میتوان گفت که این رابطه جنسی در زمینه انحرافات جنسی است و حتماً باید توسط روانپزشک و روان درمانگر مورد بررسی قرار بگیرد ولی چون در زمینه اعتیاد جنسی اطلاع رسانی درستی وجود ندارد و مرز مشخصی درمورد اینکه آیا چه فردی اعتیاد جنسی دارد یا خیر نیست؛ پس بنابراین شناسایی و تشخیص دادن علایم این افراد اصلا آسان نیست.
نقش عوامل فرهنگی در روابط جنسی اعتیاد گونه چگونه است؟
مورد بعدی برای تقسیم بندی اعتیاد جنسی این است که در جوامع مختلف و در فرهنگهای مختلف، رفتارهای جنسی متعارف یا نامتعارف تقسیم بندیهای متفاوتی دارند و بنابراین اگر رفتار جنسی ممکن است در یک جامعه متعارف تعریف شود اما در جامعهای دیگر کاملاً غیر متعارف باشد. بنابراین مسائل فرهنگی نیز در تعریف این مسئله در نهایت دخیل هستند. پس بنابراین مشکل اصلی در فردی که اعتیاد به رابطهی جنسی دارد این است که اشتغال ذهنی با مسائل جنسی وجود دارد که با انجام رابطه جنسی یا خودارضایی و موارد مرتبط با آن به اصطلاح حال فرد خوب میشود اما میتواند در نهایت موجب احساس شرمندگی نیز بشود.
همانطوری که تعریف رفتارهای جنسی در جوامع مختلف است، در افراد مختلف هم میتواند تظاهرات بالینی و علائم متفاوتی داشته باشد اما در نهایت در تمامی اعتیادهای جنسی فرد تاوانهای بسیار زیادی را میپردازد که میتواند باعث مشکلات در روابط عاطفی، مالی، خانوادگی و ترک یا بی آبرویی بشود. مثال بسیار قشنگی که میتوان برای این مورد بیان کرد این است که فرد نمیتواند رفتارهای تکرار شونده خود را کنترل کند.
دکتر ندا فرزانه روانپزشک غرب تهران بیان می کند که در ویزیت تلفنی، مجازی و غیر حضوری مورد دیگری که بسیار در فضای مجازی، اینستاگرام و ایمیل سوال میشود این است که چه فرقی بین اعتیاد جنسی با انحراف جنسی وجود دارد.
تفاوت بین اعتیاد جنسی با انحراف جنسی چیست؟
انحراف جنسی از نظر روانپزشکی تعریفی کاملاً متفاوت با اعتیاد جنسی دارد. به طور خلاصه می توان گفت که انحراف جنسی انواع مختلفی در طبقه بندی دارد که به طور کلی در آنها رفتارهایی به صورت الگوهای تکرار شونده و بیمارگونه هستند که موجب آسیب به فرد یا اطرافیان میشود. مثلاً نوعی از انحراف جنسی، پوشک خواهی هست که "نوعی انحراف جنسی نادر است. سایر موارد انحرافات جنسی عبارتند از : فتیش و مبدلپوشی.
نظریه های روانکاوی در مورد اعتیاد جنسی به طور کلی چه بیان می کنند؟
دکتر ندا فرزانه سکس تراپیست و روانکاو بیان می کند که در مورد علل زمینهساز روانشناختی برای اعتیاد جنسی میتوان بیان کرد که فرد معتاد به رابطهی جنسی مشکلات عمیق عاطفی در دوران کودکی میتوانند داشته باشند و این مشکلات عاطفی قبلی در رابطه با پدر و یا مادر بودهاند. بنابراین فرد از نظر عاطفی بسیار شکننده و آسیب پذیر است و مشکل در برقرار کردن رابطه نرمال با بقیه دارد. این مسئله بسیار شگفت انگیز است چون وقتیکه فرد معتاد به رابطه جنسی را توضیح میدهیم اصلاً انتظار این نیست که فرد ظاهری شکننده یا آسیب پذیر داشته باشد بلکه ممکن است به اصطلاح فردی به نظر برسد که برای انجام رابطه جنسی حاضر به انجام یک سری کارهایی است حتی احتمال آسیب به دیگران. البته مسائل دیگری نیز که در این افراد از لحاظ سایکولوژی شایع است، مشکلات شخصیتی است به صورت افرادی که اختلال شخصیت خودشیفته و یا افرادی که اختلال شخصیت مرزی نیز میتوانند به صورت همزمان داشته باشد.